Het nieuwe jaar is begonnen met een flinke griepgolf. Januari 2025 kende het hoogste aantal verzuimmeldingen in vier jaar tijd, volgens cijfers van arbodiensten Arboned en HumanCapitalCare. Vooral griepachtige klachten zorgen ervoor dat momenteel 85 van de duizend medewerkers ziek thuis zitten. Het gemiddelde verzuimpercentage steeg van 4,8% in december 2024 naar 5,1% in januari 2025.
Waarom deze griepgolf opvallend?
Hoewel het gebruikelijk is dat verzuim in de wintermaanden stijgt, valt dit jaar de snelheid van de toename op. “We zien de grootste stijging in één maand tijd in vier jaar”, aldus Iris Homeijer, bedrijfsarts bij HumanCapitalCare. En dat terwijl het aantal verzuimmeldingen vlak voor deze griepgolf juist op het laagste punt in vier jaar stond.
Hoewel er signalen zijn van een lichte afname, verwachten arbodiensten dat de echte piek nog kan komen in februari of maart. Voor werkgevers betekent dit extra druk op de bezetting en het risico van overbelasting bij gezonde medewerkers.
Hoe houd je grip op de griepgolf?
-
Neem preventieve maatregelen
Basisregels als regelmatig handen wassen, afstand houden en ruimtes goed ventileren, helpen om de verspreiding van het virus te beperken. Het stimuleren van thuiswerken bij milde klachten kan ook het besmettingsgevaar op de werkvloer verminderen. -
Voorkom overbelasting bij onderbezetting
Wanneer meerdere medewerkers ziek zijn, kan het werk zich opstapelen. Maak samen met je team prioriteiten: welke taken kunnen jullie even uitstellen en wat moet echt doorgaan? Dit voorkomt overbelasting van collega’s terwijl de écht belangrijke dingen wel gebeuren. -
Introduceer een ‘snotneusprotocol’
Net als tijdens de coronapandemie kan het helpen om duidelijke richtlijnen te hebben voor medewerkers met verkoudheidsklachten. Een simpel protocol, waarin staat dat medewerkers met klachten thuiswerken of zich ziekmelden, voorkomt verspreiding. Bovendien zorgt het ervoor dat medewerkers niet te vroeg terugkeren en het risico op langdurig verzuim toeneemt. -
Let op de werkcultuur rondom verzuim
Uit onderzoek van CNV blijkt dat één op de vijf werknemers zich onder druk gezet voelt om te snel weer aan het werk te gaan. Vermijd dit door begripvol om te gaan met zieke medewerkers en aan te moedigen om volledig te herstellen. Een werknemer die te snel terugkeert, loopt niet alleen het risico op langduriger verzuim, maar kan ook anderen besmetten.
Ondersteuning bij verzuimmanagement
Wij begrijpen hoe uitdagend het kan zijn om verzuim goed te managen, zeker tijdens een griepgolf. We helpen je graag met praktische adviezen en oplossingen om verzuim te beperken. Wil je advies over hoe jij als werkgever het verzuim in jouw organisatie beheersbaar houdt? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.
Meer lezen? Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Help, ik heb een zieke werknemer! | Van Berkel Werkt
De externe vertrouwenspersoon voor een veilige werkplek | Van Berkel Werkt
Bron: Accountant.nl