Vakantiegeld uitbetalen lijkt een eenvoudige klus: 8% over het brutoloon en klaar. Toch gaat het in de praktijk regelmatig mis. En dat kan leiden tot frustratie bij medewerkers, extra werk voor HR en zelfs juridische discussies. In dit artikel zetten we de meest voorkomende fouten rondom vakantiegeld op een rij.
Dubbel vakantiegeld bij contractverlenging
Bij tijdelijke contracten die direct worden verlengd, vergeten sommige werkgevers dat het opgebouwde vakantiegeld al is meegenomen in de eerste overeenkomst. Als je dan opnieuw 8% uitkeert bij het nieuwe contract zonder rekening te houden met eerdere opbouw, betaal je dubbel.
Geen vakantiegeld bij ziekte of verlof
Ook werknemers die (langdurig) ziek zijn of met zwangerschapsverlof zijn, hebben recht op vakantiegeld over het loon dat zij ontvangen. Hier wordt soms ten onrechte van afgeweken. Let op: bij onbetaald verlof (zoals ouderschapsverlof zonder loon) bouwt de werknemer geen vakantiegeld op.
Overwerk niet in berekening vakantiegeld
Structureel overwerk telt mee voor het brutoloon waarover vakantiegeld wordt berekend. Toch wordt dit in de praktijk regelmatig vergeten, vooral bij oproepkrachten of parttimers met onregelmatige uren.
Onkosten en bonussen verkeerd meenemen
Onkostenvergoedingen horen niet tot het loon waarover vakantiegeld wordt berekend, maar bonussen soms wel. Als je niet goed definieert wat wel en niet meetelt, is een foutje snel gemaakt.
Geen of onduidelijke communicatie over het nettobedrag
Vakantiegeld wordt belast tegen het bijzonder tarief, waardoor werknemers vaak minder ontvangen dan verwacht. Zonder heldere uitleg kan dit tot onvrede leiden. Een korte toelichting bij de loonstrook voorkomt vragen achteraf.
Vergeten uit te betalen bij uitdiensttreding
Bij ontslag of einde dienstverband moet het opgebouwde, maar nog niet uitbetaalde vakantiegeld worden uitgekeerd. Dit wordt soms vergeten, vooral bij oproepkrachten of seizoenswerkers.
7. Verkeerde inrichting in de salarissoftware
Een verkeerde instelling in de salarisverwerkingssoftware kan zorgen voor onjuiste opbouw of uitbetaling. Denk aan een verkeerd percentage, of een verkeerde koppeling van loonsoorten. Regelmatige controle is cruciaal.
In het kort
Vakantiegeld lijkt misschien een standaard onderdeel van de loonverwerking, maar er zijn genoeg valkuilen. Door aandacht te besteden aan heldere communicatie, juiste software-instellingen en actuele wet- en regelgeving voorkom je fouten en hou je grip op je salarisadministratie. Een jaarlijkse controle op deze punten is geen overbodige luxe. Wij kunnen je hier natuurlijk bij helpen. Neem gerust contact op als je wilt controleren of alles klopt vóórdat de betalingen van het vakantiegeld eraan komen.
Wil je meer lezen? Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Doe de vakantiegeld-check! | Van Berkel Werkt
Vakantiegeld en het bijzonder tarief: waarom betaal je zoveel belasting? | Van Berkel Werkt