SLIM: Laat je personeel je concurrentiepositie versterken

Ken jij de SLIM-subsidie al? Met deze subsidieregeling wil het Minsterie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkgevers in het MKB stimuleren om een leven lang leren’ te bevorderen binnen hun organisatie. Klinkt misschien heel abstract wanneer je gewoon met je dagelijks werk bezig bent. Maar lees onderstaand voorbeeld en je snapt waarom deze subsidie ook voor jou interessant kan zijn.

Bakkerij De Zoete Verleiding, een ambachtelijke bakkerij in een middelgrote stad, heeft 15 medewerkers in dienst. De bakkerij is bekend om zijn kwaliteitsproducten en heeft een trouwe klantenkring.  Maar eigenaar Peter merkt dat de concurrentie in de buurt toeneemt. En dat de wensen van klanten veranderen, steeds vaker vragen ze om gezondere en innovatieve producten, volgens de laatste trends.

De Uitdaging

Peter merkt dus dat er iets moet gebeuren om ervoor te zorgen dat dat zijn bakkerij bijblijft. Hij vraagt zich af hoe hij sneller en beter in kan spelen op de wensen van de klant en de laatste trends. Hij realiseert zich dat training en opleiding van zijn mensen hiervoor het antwoord is. Maar als kleine werkgever met een beperkt budget, is het moeilijk om langdurige opleidingen en kostbare trainingen te organiseren. Peter ziet in dat hij moet investeren in zijn team, maar hij zoekt naar manieren om dit betaalbaar te doen.

De Oplossing: SLIM-subsidie

Dan hoort Peter via via van de SLIM-subsidie en besluit ook een aanvraag in te dienen. Deze subsidie ondersteunt een breed scala aan activiteiten die gericht zijn op het bevorderen van leren en ontwikkelen binnen bedrijven. Hij stelt een plan op en krijgt vervolgens subsidie voor de volgende activiteiten:

  1. Analyse van scholingsbehoeften: Peter schakelt een adviseur in om samen met zijn medewerkers te bepalen welke nieuwe vaardigheden er nodig zijn. Samen selecteren ze een aantal workshops en programma’s die aansluiten bij de behoefte van de bakkerij en de persoonlijke ambities van de medewerkers.
  2. Training in productinnovatie: In een aantal workshops leren de bakkers hoe ze gezondere en/of innovatieve producten kunnen ontwikkelen. Dit omvat zowel theorie (zoals kennis over nieuwe ingrediënten en technieken) als praktijk, waarbij medewerkers experimenteren met nieuwe recepten.
  3. Klantgerichtheid en verkoopvaardigheden: Naast de bakkerijvaardigheden wil Peter ook dat zijn verkoopmedewerkers beter leren inspelen op de veranderende wensen van de klanten. Hij organiseert een cursus klantgerichtheid en verkooptechnieken, specifiek gericht op de voedingssector.
  4. Loopbaanontwikkeling: Om zijn medewerkers te motiveren en binden, biedt Peter ook persoonlijke ontwikkelingsgesprekken aan. In deze gesprekken wordt besproken hoe medewerkers hun loopbaan binnen de bakkerij kunnen vormgeven, bijvoorbeeld door zich verder te specialiseren of door leidinggevende taken op zich te nemen.

Resultaten

Dankzij de SLIM-subsidie kan Bakkerij De Zoete Verleiding deze trainingen en workshops aanbieden zonder dat het een te grote financiële belasting vormt. De medewerkers leren hiermee nieuwe vaardigheden, wat niet alleen hun werkplezier verhoogt, maar ook hun inzetbaarheid in de bakkerij vergroot. Na verloop van tijd ziet Peter dat zijn investering in de medewerkers resultaat heeft: de productiviteit stijgt, het team is meer gemotiveerd, en de bakkerij loopt in op de concurrentie door snel in te spelen op de veranderende vraag.

SLIM voor jou?

Herken jij jezelf in de situatie van Peter of zijn er andere redenen waarom training en opleiding voor jouw team welkom zouden zijn? De aanvraag voor de SLIM-subsidie kun je digitaal indienen via het subsidieloket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het aanvraagproces is opgedeeld in twee tijdvakken per jaar. Voor MKB-bedrijven is dit meestal in het voor- en het najaar. Op de website van UWV lees je meer over de aanvraag

Het is belangrijk om de aanvraag zorgvuldig voor te bereiden, omdat het aantal aanvragen vaak groter is dan het beschikbare budget. Het opstellen van een gedegen projectplan dat duidelijk de leer- en ontwikkelbehoeften van het bedrijf weergeeft, verhoogt de kans op toekenning van de subsidie. Natuurlijk helpen we je hier graag bij. Heb je vragen of hulp nodig met de aanvraag? Stuur via onderstaande button een mailtje en we nemen contact met je op.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Hoe kan jouw HR-beleid bijdragen aan een inclusieve werkvloer? | Van Berkel Werkt
Zo houd je teambuilding buiten de vrije ruimte | Van Berkel Werkt

Heb je een vraag of wil je meer informatie?

Stuur het contactformulier in, dan hoor je snel van ons.

Groei als werkgever. Onze diensten helpen je verder:

Salarisadministratie uitbesteden

Vertrouwenspersoon en Bemiddeling

Personeelsadministratie

Verzuim en Vitaliteit

Waarom kiezen voor Van Berkel Werkt?

Kennis en ervaring

Van Berkel Werkt speelt direct in op een bestaande vraag bij onze klanten. We weten wat er speelt bij ondernemers en hebben daar onze diensten op afgestemd.

Gecertificeerd

Onze HR-adviseurs kennen de kneepjes van het vak. Naast gedegen ervaring hebben zij ook de juiste papieren om je van dienst te kunnen zijn.

Altijd dichtbij

Door onze centrale ligging is ons kantoor makkelijk te bereiken. Altijd staan we klaar om je bij een kopje koffie te woord te staan. Met een vaste contactpersoon is je vraag via mail of telefoon natuurlijk helemaal snel beantwoord.