Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving voor je medewerkers. Een belangrijk onderdeel van deze verantwoordelijkheid is het uitvoeren van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Maar wat houdt dat precies in, en waarom is het zo belangrijk?
Wat is een RI&E?
Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) is een verplichting volgens de Arbowet en bestaat uit twee onderdelen:
- Risico-inventarisatie: Hierbij worden alle mogelijke risico’s op de werkvloer geïnventariseerd. Dit kan gaan om fysieke gevaren zoals onveilige machines, maar ook om psychosociale risico’s zoals werkdruk of pesterijen.
- Risico-evaluatie: Na de inventarisatie worden de risico’s beoordeeld op ernst en kans van optreden. Dit helpt om prioriteiten te stellen en een actieplan te maken om de risico’s te beheersen of weg te nemen.
Waarom is een RI&E nodig?
Het uitvoeren van een RI&E biedt vele voordelen, niet alleen op het gebied van wettelijke naleving, maar ook voor de dagelijkse bedrijfsvoering:
- Verplichting volgens de wet: Elke werkgever met personeel is wettelijk verplicht een RI&E te hebben. Bij het ontbreken hiervan riskeer je hoge boetes van de Arbeidsinspectie.
- Voorkomen van ongevallen: Door risico’s te identificeren en aan te pakken, verminder je de kans op arbeidsongevallen. Dit beschermt werknemers en voorkomt kosten die gepaard gaan met ziekteverzuim, schade aan apparatuur, en mogelijk juridische claims.
- Verbeterde werkplek: Een RI&E draagt bij aan een gezondere en veiligere werkomgeving. Dit vergroot vervolgens weer het welzijn van je medewerkers en zorgt op de langen termijn voor hogere productiviteit en minder personeelsverloop.
- Kostenbesparing: Het aanpakken van risico’s op tijd kan grote financiële schade voorkomen. Denk hierbij aan ongevallen, productiviteitsverlies, reparatiekosten, of langdurig ziekteverzuim door werkgerelateerde stress of blessures.
- Reputatieverbetering: Een veilige werkplek versterkt je imago als werkgever. Dit kan helpen bij het aantrekken en behouden van talent, en ook klanten kunnen waarde hechten aan zorg voor veiligheid en welzijn.
Hoe pak je een RI&E aan?
Het uitvoeren van een RI&E kan intern gebeuren, maar er zijn ook erkende tools beschikbaar, zoals de branche-RI&E’s, die specifiek zijn voor kleine werkgevers in bepaalde sectoren. Voordat je van start gaat is het raadzaam om je te laten informeren. Welke verplichtingen en specifieke risico’s zijn er in jouw sector. Wanneer je vervolgens aan de slag gaat, is het verstandig om een gecertificeerde arbodienst of veiligheidskundige in te schakelen voor ondersteuning, zeker bij complexere werkomgevingen.
Het voordeel voor de werkgever
Een RI&E is veel meer dan een administratieve verplichting. Het is een makkelijk hulpmiddel om de risico’s in je bedrijf te beheersen en de veiligheid te waarborgen. Uiteindelijk kan het je zelfs helpen bij de continuïteit van je organisatie. Door te investeren in preventie creëert je niet alleen een veilige werkplek, maar voorkomt je ook (kostbare) problemen in de toekomst.
De veiligheid van je werknemers is jouw verantwoordelijkheid – de RI&E helpt je op een efficiënte en effectieve manier om hier inzicht in te krijgen. Natuurlijk kunnen wij je helpen een RI&E op te zetten en wijzen we je de weg bij de uitvoering ervan. Bel of mail ons gerust als je vragen hebt.
Meer lezen? Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
De voordelen van het uitbesteden van je personeelsadministratie | Van Berkel Werkt
De werkkostenregeling: dit moet je weten | Van Berkel Werkt