Rouwverlof staat niet in de wet. Wel is bepaald dat een werknemer bij het overlijden van een naaste calamiteitenverlof kan opnemen. Dat verlof is vooral praktisch, om de zaken rondom het overlijden te regelen, zoals de uitvaart.
Bijzonder verlof
In veel cao’s en personeelshandboeken is ook wel een regeling voor ‘bijzonder verlof’ te vinden. Hierin staat beschreven hoeveel dagen werknemers vrij krijgen voor een verhuizing, trouwen en voor het nemen van afscheid van een overleden naaste.
Impact
Vaak gaat het om één tot drie dagen die zijn bedoeld voor het bijwonen van de uitvaart en voor het (mede) organiseren ervan. Hier hebben we het nog steeds over de praktische kant van een overlijden. Dit staat los van de impact dat een verlies heeft op de mogelijkheden om goed te kunnen functioneren.
Rouwverlof in CAO
In sommige cao’s en bedrijfsregelingen is rouwverlof dan ook expliciet opgenomen. Vaak gaat dat om een dag of tien en geldt meestal (alleen) bij het overlijden van een partner, ouder of kind.
Luister naar je werknemer
Maar iedere persoon en iedere situatie is anders. Het belangrijkste is dus dat je goed naar je werknemer luistert. Als hij niet in stat is om te werken, dan is het goed om hem – eventueel in overleg met een bedrijfsarts – tijd te gunnen om zijn verlies te verwerken.
Meer informatie? Misschien vind je dit artikel ook interessant: Zwangerschap op de werkvloer | Van Berkel Werkt