Babynieuws! Onze Akansha gaat met zwangerschaps- en bevallingsverlof om te genieten van het prachtige avontuur. We gaan haar natuurlijk missen, maar we kijken uit naar de komst van de nieuwste Van Berkel Werkt aanwinst. Ken jij als werkgever de regels rondom zwangerschap? Het is niet vanzelfsprekend dat je als werkgever op de hoogte bent van een eventuele babywens. Maar mocht de situatie zich voordoen, dan is dit wat je in ieder geval moet weten:
Het grote nieuws
Een werknemer mag zelf bepalen wanneer ze vertelt over een zwangerschap. Voorwaarde is wel dat dat minimaal drie weken voor ingang van het verlof is. Het heeft voor jou als werkgever natuurlijk veel voordelen als je het eerder weet, dan heb je tijd om vervanging te regelen en bij de werkzaamheden rekening te houden met de zwangere. Als jij uitstraalt dat je babynieuws ziet als goed nieuws, dan verlaag je voor je medewerkers de drempel om dit tijdig met je te delen. Als het nieuws dan openbaar is, is dit waar je rekening mee moet houden:
Vrijstellingen
Een zwangere is vrijgesteld van gevaarlijk werk en fysiek zware arbeid. Ook kun je ze tijdens de zwangerschap niet verplichten om overuren te maken of onregelmatige tijden te werken en heeft je werknemer recht op 1/8 van de werktijd aan extra pauze.
Zwangerschaps- en bevallingsverlof
Uiterlijk vier weken voor de uitgerekende datum begint het zwangerschapsverlof. Na de bevalling heeft de kersverse moeder bevallingsverlof. Bij elkaar duurt dit verlof altijd minimaal 16 weken. Je hoeft dit als werkgever niet zelf te betalen, dat doet het UWV voor je. Wel moet je deze uitkering zelf aanvragen.
Ontslag
Zwangerschap mag nooit de reden zijn voor ontslag. En na het verlof ben je verplicht de werknemer weer terug te nemen. Er zijn natuurlijk redenen te bedenken waarom een dienstverband toch tijdens een zwangerschap eindigt. Maar verzeker je ervan dat je je niet schuldig maakt aan zwangerschapsdiscriminatie.
Borstvoedingspauze
Als de nieuwe moeder haar werk weer hervat heeft zij recht op borstvoedingspauzes. Tot 9 maanden na de bevalling heeft zij recht op kolven en voeden op de werkplek. Hiervoor moet jij een passende ruimte bieden.
Verlof voor de partner
Het zwangerschaps- en bevallingsverlof betreft natuurlijk allen de zwangere. We zouden dus de partner in dit verhaal bijna vergeten. Maar dat is onterecht, want ook de partner van de kersverse moeder heeft recht op éénmaal het aantal uren per week aan geboorteverlof. Dit betaal jij als werkgever door. Eventueel kunnen zij dit aanvullen met 5 weken aanvullend geboorteverlof. Dit verlof wordt door het UWV betaald en heeft geen invloed op de opbouw van vakantiedagen. Met deze kennis ben jij voorbereid op een zwangerschap in je team en zorg je voor een blije mama. Als je nog vragen hebt of hulp wilt met de aanvraag bij het UWV, dan helpen we je graag! Wil je alles op je gemak nog eens doorlezen, bekijk dan ook onze brochure