Het nieuwe jaar is begonnen. Dat betekent dat ook de cyclus voor aangifte van de loonbelasting weer van voor af aan begint. Voor werkgevers en DGA’s is januari een belangrijk moment om de administratie op orde te hebben. Maar let op: de Belastingdienst waarschuwt om de loonaangifte voor januari niet te vroeg te betalen. Betalingen voor 2025 kunnen pas vanaf 1 februari door de Belastingdienst verwerkt worden.
Waarom mag je de loonbelasting niet te vroeg betalen?
De Belastingdienst heeft een administratief systeem dat per kalenderjaar werkt. Als je de loonbelasting voor januari al in januari betaalt, kan dit leiden tot fouten in de verwerking. Denk hierbij aan betalingen die niet juist worden gekoppeld of verkeerd in het systeem terechtkomen. Dit kan onnodige vertragingen en correspondentie opleveren. Door te wachten met betalen tot na 1 februari, voorkom je deze problemen.
Wat kun je nu alvast doen?
Hoewel je nog even moet wachten met betalen, kun je wel alvast de nodige voorbereidingen treffen:
- Doe de aangifte op tijd: Je kunt de loonaangifte gewoon indienen zodra je de gegevens compleet hebt.
- Agendeer de betaling: Plan de betaling alvast in je bankomgeving in voor een datum na 1 februari. Zo weet je zeker dat het op tijd geregeld is, zonder dat je eraan hoeft te denken.
Wat is loonbelasting eigenlijk?
De loonbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting die werkgevers inhouden op het brutoloon van hun werknemers. Het omvat verschillende onderdelen, zoals:
- Loonbelasting/premie volksverzekeringen: Dit is het bedrag dat werknemers betalen over hun inkomen.
- Premies werknemersverzekeringen: Zoals de WW-premie (werkloosheid) en WIA-premie (arbeidsongeschiktheid).
- Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw: Dit is de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet.
Als werkgever draag je deze bedragen af aan de Belastingdienst. Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit op de juiste manier gebeurt.
Belangrijke deadlines voor aangifte loonbelasting
Het is goed om de deadlines voor de loonaangifte in de gaten te houden. Over het algemeen moet je de loonaangifte en bijbehorende betaling voor het einde van de maand volgend op de aangiftetijdvak indienen. Voor januari 2025 betekent dit dat de aangifte uiterlijk 29 februari 2025 binnen moet zijn bij de Belastingdienst.
Tips voor een soepele loonaangifte
- Gebruik salarissoftware: Een goed salarisprogramma, zoals Nmbrs of Visma, helpt je om fouten te voorkomen en tijd te besparen.
- Controleer je gegevens: Zorg dat je werknemersgegevens up-to-date zijn en dat je rekening houdt met wijzigingen in wetgeving.
- Vraag hulp indien nodig: Als je niet zeker weet hoe je aangifte moet doen of twijfels hebt over berekeningen, kun je altijd een specialist inschakelen.
Hulp nodig met je salarisadministratie?
Ben je bang dat er iets misgaat met de loonaangifte of heb je simpelweg geen tijd om alles zelf te doen? Wij helpen je graag! Onze experts zorgen ervoor dat jouw salarisadministratie correct wordt verwerkt en dat je aan alle verplichtingen voldoet. Vul het formulier hieronder in, dan nemen we contact met je op.
Wil je meer lezen? Misschien vind je deze artikelen interessant:
6 redenen om je salarisadministratie uit te besteden | Van Berkel Werkt
5 dingen die je moet weten over salarisadministratie | Van Berkel Werkt
Bron: salarisvanmorgen.nl