In onze regio is de zomervakantie nu echt begonnen. Maar niet iedereen gebruikt deze weken om op vakantie te gaan. Voor de achterblijvers, de werknemers die het schip op koers houden in deze zomerweken, kan de druk natuurlijk wel oplopen. Daarom is het ook belangrijk om te denken aan ontspanning óp de werkvloer. Als werkgever moet je af en toe verder kijken dan deadlines en prestaties. Ontspanning is namelijk nodig voor de mentale en fysieke gezondheid van werknemers. In dit artikel lees je welke voordelen ontspanning op het werk heeft en vind je praktische tips om een ontspannen werkomgeving te creëren.
Fysieke Voordelen van Ontspanning
Het ideaalbeeld van een werkgever is natuurlijk dat zijn werknemers constant productief zijn en zo veel mogelijk werk verzetten. Maar zoals we inmiddels wel weten, kan de boog niet altijd gespannen staan. Gedurende de dag loopt het stressniveau van mensen op, natuurlijk voor een belangrijk deel bepaald door de intensiteit van de werkzaamheden. Chronische stress kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, hartziekten en een verzwakt immuunsysteem. Door regelmatig even te ontspannen, verlagen werknemers hun stresshormonen. En dit kan vervolgens weer die bloeddruk verlagen, de hartslag stabiliseren en de spijsvertering verbeteren. Gezonde werknemers zijn minder vaak ziek en hebben een hogere productiviteit. En dat is uiteindelijk wat je nastreeft.
Mentale Voordelen van Ontspanning
Want het lijkt dan misschien tegenstrijdig, maar werknemers die regelmatig pauzeren en ontspannen, zijn productiever. Een korte pauze kan de concentratie al verbeteren en mentale vermoeidheid verminderen. Wanneer de geest ontspannen is, kan deze vrijer denken en nieuwe ideeën genereren. Daarmee maakt ontspanning je werknemers dus ook creatiever, wat weer helpt bij het vinden van innovatieve oplossingen. Dus laat het beeld van mensen die 8 uur lang aaneengesloten werken maar los. Moedig ze juist aan om tussendoor even iets anders te doen. Het levert je alleen maar voordeel op.
Manieren om Ontspanning te Bevorderen
Maar hoe doe je dat dan, die ontspanning bevorderen? Het kan natuurlijk wel spannend zijn om je mensen vrijheid te geven onder werktijd ook eens iets anders te doen. En misschien zijn je mensen we zo dedicated dat ze helemaal niet staan te springen om hun werkdag anders in te richten, uit angst dat ze hun werk niet af krijgen.
Eerste stap
Je kunt hiermee klein beginnen, door mensen aan te moedigen regelmatig korte pauzes te nemen. Zelfs een paar minuten weg van het bureau kan al een groot verschil maken. Door een rondje koffie te halen, of even de weekendplannen met een collega door te nemen. Belangrijk hierbij is dat je mensen echt het gevoel krijgen dat hier ruimte voor is. Dat jij er niet bent om ze te controleren. Initieer zelf dus ook eens zo’n gesprekje, complimenteer mensen die een koffiepauze nemen, of blijf uit zicht als je merkt dat mensen er onrustig van worden.
Volgende stap
Zodra ontspanning iets meer geaccepteerd is op de werkvloer, zowel bij je mensen als bij jezelf, kun je een stapje verder gaan. Creëer ruimtes waar werknemers zich even kunnen terugtrekken om te ontspannen. Dit kan een rustige lounge zijn, een tuin of zelfs een speciale ruimte voor meditatie. Ook kun je korte wandelingen of stretch-oefeningen tijdens de werkdag aanmoedigen. Beweging kan helpen om de geest te verfrissen en het lichaam actief te houden. Wellicht staan je mensen zelfs open voor mindfulness- of meditatiesessies aan op de werkplek. Deze technieken kunnen helpen om de geest te kalmeren en stress te verminderen.
Rol van de Werkgever
- Geef het goede voorbeeld. Als je van je mensen verwacht dat ze de werkdag ontspannen doorkomen, maar jij bent zelf één bonk stress, geeft dat natuurlijk niet het juiste signaal.
- Kies voor een vorm van ontspanning die past bij de bedrijfscultuur. Zitten je mensen wel te wachten op een stilteruimte? Misschien spelen ze liever een spelletje darts. Vraag ook aan je personeel wat zij leuk vinden.
- Zorg er vervolgens wel voor dat de ontspanningsmomenten niet té afleidend zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het werk er onder leidt. Eventueel kun je er korte regels voor opnemen.
- Natuurlijk vraagt dit veel van jou als werkgever. Enerzijds wil je graag dat mensen gebruik maken van de nieuwe faciliteiten. Maar anderzijds ben je misschien bang dat de productiviteit in gevaar komt. Monitor dus wat er gebeurt, maar speel geen politieagent. Mensen moeten wel het gevoel houden dat ze een keuze hebben, anders is het ontspannende effect ver te zoeken.
Conclusie
Samenvattend kunnen we zeggen dat ontspanning op het werk niet alleen goed is voor het welzijn van werknemers, maar ook bijdraagt aan een productievere en creatievere werkomgeving. Wanneer je als werkgever een cultuur stimuleert waarin waarin ontspanning wordt gewaardeerd, kun je samen bouwen aan een gezonde werkplek.